Esther Scholte, fotograaf

Over fotograaf Esther

Ik wil met fotografie iets gaafs creëren, waarvan jij blij wordt. Met oog voor detail en een out of the box mindset maak ik originele, mooie en natuurlijke beelden. 

Want ik hou van geloofwaardige en échte foto’s, zonder geforceerde trucjes en kunstjes, meestal met natuurlijk licht. Ik leg mensen, een gerecht of ruimte op zijn best vast zonder daarbij de werkelijkheid te verliezen. Mijn open houding stelt mensen op hun gemak en zorgt ervoor dat jij jezelf kunt zijn.

Mensen blij kunnen maken door een moment, een herinnering, vast te leggen, geeft mij veel energie. Daarnaast is de interactie met mensen tijdens een fotoshoot, en het ontstaan van een mooi beeld, zó tof! 

Mijn doel is bereikt als de foto’s jou een wow-gevoel geven en onze samenwerking fijn voelde.

camera shutter by Olena Panasovska from the Noun Project

Journalistieke achtergrond

Tijdens mijn studie journalistiek heb ik geleerd om onbevooroordeeld en objectief een verhaal te benaderen. Dat gevoel neem ik ook mee in mijn foto’s. Het gaat niet om wat ik denk of vind, maar wat jij wil uitstralen. 

ivy by Olena Panasovska from the Noun Project

Ervaren ondernemer

Ik ben al meer dan achttien jaar ondernemer en daardoor heel flexibel. Ik denk graag met je mee, ben creatief en vind niet snel iets gek of raar. Nieuwe dingen proberen en buiten de lijntjes kleuren geeft mij juist energie!

Oude liefde roest niet

Mijn liefde voor fotografie is ontstaan tijdens een high school jaar in Amerika, waarbij ik als extra vak fotografie volgde. Daar leerde ik de basisbeginselen van de analoge fotografie. Ik wist meteen: hier wil ik iets mee. En in de jaren daarna nam een trouwfotograaf mij onder haar hoede en bracht mij het vak in de praktijk bij.

Toch heb ik eerst een studie journalistiek en een studie tot schoonheidsspecialist afgerond. Want mijn luxeprobleem is dat ik altijd bijna álles leuk vind. Fotografie bleef op de achtergrond aanwezig. Totdat de plaatselijke fotoclub en extra creatieve ruimte tijdens de lockdown mij terug naar mijn oude liefde stuurden.

En toen ik eenmaal weer fanatieker aan het fotograferen was, kwam het blije gevoel helemaal terug! Ik dacht er dag en nacht aan, zo verliefd voelde ik me. Dit keer was er geen weg meer terug. Van alles wat ook maar met fotografie te maken had, maakte mijn hart een sprongetje. Daar móest ik wel naar luisteren. En dat deed ik.

Altijd aan het leren

Tijdens de lockdown is ook mijn liefde voor foodfotografie ontvlamd. Mijn man maakt de meest heerlijke gerechten op de bbq waarvan ik het resultaat vastlegde. Die foto’s bleven niet onopgemerkt, want ik ontving verschillende aanvragen voor fotoshoots voor horecagelegenheden.

En ook nu blijf ik mijn fotografie skills verbeteren. Zo heb ik bootcamps en één-op-één sessies gevolgd bij verschillende fotografen, waaronder foodfotograaf Lucie Beck. Want uiteindelijk gaat fotografie om vooral heel veel uitproberen en dóen.

Positieve kijk

De vele backpack reizen die ik heb gemaakt, hebben me gevormd tot wie ik nu ben. Ik voel me sterker, want ik weet: het komt altijd goed! In de meest bizarre situaties en de meest erbarmelijke omstandigheden ontstaan vaak de mooiste contacten en de meest memorabele momenten.

Ik herinner me juist die keer dat ik op nieuwjaarsdag zonder geld in Mexico City geland was en geen kant op kon, die nacht waar geen hotel meer te boeken was en ik noodgedwongen op het strand sliep, het moment dat ik ‘ineens’ met twee spirituele vrouwen in een soort klanksessie belandde bij een cenote, mijn nachtelijke tocht als jong meisje met een Greyhound bus. Ik had ze niet willen missen!

En mijn interesse in de mens en alles eromheen is er alleen maar door toegenomen. Wat hou ik van de bijzondere verhalen van mensen, de imperfectie, de schoonheid en de kleine dingen die het leven zo mooi maken! Ik leg dit alles graag en met veel liefde vast met mijn camera.

“Ik heb Esther leren kennen als een zeer prettig persoon om mee te werken, die goede ideeën heeft en ook meedenkt over het totaalplaatje. Een kundige fotograaf met een flexibele instelling.”

Serge Bos
Esther Scholte, fotograaf

Wist je…?

Beauty treatment by Olena Panasovska from the Noun Project

Bezige bij

Naast mijn fotografie heb ik een eigen schoonheidssalon waarin ik me voornamelijk richt op luxe, huidverbeterende behandelingen. Ook schrijf ik als freelancer voor bladen.

two hearts by Olena Panasovska from the Noun Project

Gezin

Ik woon in een heel pittoresk dorpje, Driebruggen, samen met mijn man en 3 jonge kinderen onwijs naar mijn zin. Ik ben graag buiten en dus ook vaak op pad met mijn lieve, mooie en creatieve dochters en zoon.

muffin by Olena Panasovska from the Noun Project

Foodie

Ik ben gek op lekker eten en borrelen met vrienden. Heel fijn dus dat mijn man heerlijke gerechten op de bbq klaarmaakt. Die ik, naast opeten, ook graag op de foto zet.

Wil jij ook prachtige foto’s?